Indexeringsproblem hos Google

Indexeringsproblem hos Google

Har du stött på indexeringsproblem på senare tid utan att förstå varför? Google har för ett par veckor sedan bekräftat två indexeringsbuggar som de arbetar med att lösa, så om du har upptäckt sidor som försvunnit från sökresultatet kan detta förklara varför.

Redan i slutet av september började webbplatsägare runt om i världen reagera på att flertalet sidor helt och hållet försvunnit ur Googles index – utan en tydlig förklaring. Många gånger när flera webbplatser försvinner från indexet samtidigt finns det en tydlig anledning till detta som exempelvis större sökuppdateringar, men denna gång handlade det om något helt annat: nämligen två olika buggar från Googles håll.

Google bekräftade indexeringsproblemen för ett par veckor sedan och berättade i samma veva att problemen inte bara har att göra med en, utan två separata buggar som berör mobilindexering och canonicals. Sedan dess har de arbetat för fullt med att lösa detta och i skrivande stund har 99% av sidorna som haft problem med den mobila indexeringen blivit åtgärdade och 55% vad gäller canonicals. Så alla sidor har inte blivit återställda ännu men de arbetar för fullt med att få tillbaka dem så fort som möjligt.

Eftersom detta är något som kan påverka både ranking och trafik är det bra att veta vad som har hänt, så om du har sett en negativ trend de senaste veckorna kan detta vara den bakomliggande orsaken.

Min webbplats försvann ur indexet! Vad kan jag göra?

Om du är säker på att din webbplats har blivit berörd av detta finns det tyvärr inte något att göra åt det mer än att vänta ut det hela under tiden som Google arbetar på att få tillbaka sidorna i sökresultatet igen. Fortsätt att hålla koll på Twitter och följ upp statistiken med hjälp av Search Console och Google Analytics så du ser när det börjar vända eller komma igång igen. När denna bugg är löst kommer förhoppningsvis webbplatserna att återgå till sitt normalläge vad gäller ranking och trafik, men tills vidare är det som sagt bara att vänta.

Går det att begära indexering hos Google?

I verktyget Search Console har det tidigare varit möjligt att begära indexering av specifika sidor som försvunnit ur indexet, men denna funktion ligger nere för tillfället och beräknas vara tillbaka under de kommande veckorna. Tills denna funktion är tillbaka igen kommer Google fortsätta att hitta och indexera innehåll som vanligt, bara att vi själva inte kan be om indexering i verktyget.