Det är dags att säga farväl till Flash i 2020

Det är dags att säga farväl till Flash i 2020

Flash tog internet med storm i början av 2000-talet och berikade webbplatser med schyssta animationer, videos och framförallt spel. Sedan dess har så klart mycket förändrats, nya tekniker har kommit och redan under 2017 gick Adobe ut med att denna teknik inte kommer att vidareutvecklas i slutet av nästa år.

Bara för ett par veckor sedan gick Google ut med att de inte längre kommer att indexera innehåll på webbplatser som är gjorda i Flash eller överhuvudtaget indexera så kallade SWF-filer i sökresultatet.

Denna uppdatering kommer inte som en chock då man redan i 2017 fick reda på att Adobe kommer sluta stödja Flash mot slutet av 2020, så att både sökmotorer och webbläsare väljer att hoppa på detta lite tidigare kommer väldigt naturligt.

Flash genom tiderna

Backar vi bandet till ett tidigt 2000-tal var det inte omöjligt att webbplatser skapades helt och hållet i Flash. Det var som en helt ny värld öppnade sig som skapade liv och färg på webben med saker som inte gick att göra tidigare. Och inte glömma alla spel som blomstrade upp i samband med Flash! Kanske känner du igen några av klassikerna från bilderna nedan?

Det råder inget tvivel om att Flash var oerhört populärt under sin tid och under andra halvåret av 2013 laddades programmet ned över 500 miljoner gånger. Det användes även flitigt av stora webbplatser för film och videos, bland annat YouTube använde det till sin videospelare fram till 2015 då de bytte över till det modernare formatet HTML5.

Flash & SEO

Redan sedan början har Flash skapat problem för sökmotorerna som inte riktigt kunnat läsa av innehållet på sidorna eller följa länkar vilket helt klart försämrade synligheten. Just när det kommer till sökmotoroptimering så har Flash & SEO aldrig gått hand i hand, men det har absolut fungerat bra som enstaka element som banners eller webbaserade spel.

Påverkar uppdateringen min webbplats?

Nej, antagligen inte. Detta kommer endast att beröra webbplatser som använder Flash på sin webbplats idag på något sätt. Med andra ord, har du inget på sajten som är byggt med hjälp av Flash kommer du inte att märka av denna uppdatering.

Har du däremot vissa delar av webbplatsen i Flash som exempelvis videos eller spel är det hög prioritet att byta över så att dina användare fortsatt kan ta del av innehållet och så att sökmotorerna kan indexera det. Det finns många andra moderna alternativ idag som webbläsare och sökmotorer stödjer som exmpelvis HTML5.

Kommer det fortfarande gå att besöka sidor med Flash efter 2020?

Det kommer säkerligen finnas sätt att göra det på – men varken Adobe eller webbläsarna kommer att stödja det vilket gör det osäkert att använda i längden. Majoriteten av webbläsarna blockerar Flash per automatik idag och när stödet är borta kommer det att bli betydligt svårare.

Inte att glömma att det finns anledningar till att Flash stängs ned också – för att det finns bättre, effektivare och säkrare lösningar på marknaden idag. Se därför till att migrera eventuellt innehåll till ett modernare format innan dess!

💡 Lästips för dig som vill veta mer