Chrome planerar loading screen som visar webbplatsens hastighet

Chrome planerar loading screen som visar webbplatsens hastighet

Vi har nog alla någon gång besökt en webbplats som vi trott ska ladda snabbt men som helt enkelt inte gör det. Sekund efter sekund går, mätaren tuggar på men ingenting händer och man kanske till och med börjar fundera på om det är ens egen uppkoppling det är fel på eller om sajten bara är långsam?

I framtiden kan du få svar på denna typ av funderingar om du använder webbläsaren Google Chrome då de planerar att märka upp webbplatser som laddar långsamt så att besökaren vet vad de har att förvänta sig redan vid inhämtning av webbplatsen.

Loading screen varnar för en långsam sajt

Tidigare i veckan gick webbläsaren Chrome ut med att de har planer om att implementera olika lösningar som gör det lättare som besökare att veta hur snabb deras upplevelse kommer att bli.

Besöker du en webbplats som tenderar att ta lång tid att ladda kommer en loading screen att visas redan vid inhämtningen av webbplatsen som visar just detta. För snabba sajter kommer istället en grön mätare att dyka upp under adressen istället för en blå.

Funktionen är endast i planeringsstadiet just nu så exakt hur det kommer att se ut eller fungera i praktiken vet vi ännu inte – men vi kan däremot räkna med att något liknande kommer att komma framöver. Nedan ser vi en bild från Google som visar hur det kan se ut:

Bild lånad från Google som visar både loading screen och den blå/gröna baren

Vad denna ändring kan innebära för användaren är att de blir förvarnade om att webbplatsen är långsam och behöver på så vis inte backa tillbaka till sökresultatet för att testa om det var ens egen anslutning det var fel på exempelvis. Sedan är det så klart ännu bättre om man vet om att man har en långsam webbplats att man aktivt arbetar med att förbättra denna!

Laddtider allt viktigare

Webbplatsens laddtid är avgörande när det kommer till användarupplevelsen och hur webbplatsen upplevs av dina besökare. Här har verkligen varje sekund betydelse då en sekund kan vara skillnaden mellan en besökare som stannar kvar eller som väljer att lämna.

Och en snabb webbplats är inte heller endast en prioritet för besökarna utan sökmotorerna har länge visat att sidladdningen är en viktig faktor även i ett SEO-perspektiv. Det är bara att titta tillbaka på alla olika nyheter som har kommit under det senaste året som har med hastigheter att göra.

Hur snabbt laddar din webbplats?

I regel brukar man säga att en webbplats inte ska ta mer än två sekunder att ladda – men gärna snabbare än så om möjligt. I och med att teknikerna ständigt förnyas gör detta också att laddtiderna går att få ner rejält.

Genom att ta hjälp av verktyg som PageSpeed Insights, LightHouse och Hastighetsrapporten i Search Console är det möjligt att identifiera webbplatsens styrkor och svagheter när det kommer till laddtiderna. Både vad som redan fungerar bra och vad som behöver förbättras så att resurserna kan läggas på de aktiviteter som gör störst skillnad.

💡  Lästips

Vill du läsa mer om sidladdning? Missa då inte dessa artiklar: