Ny speed report i Google Search Console

Ny speed report i Google Search Console

Bara för någon dag sedan lanserade Google en hastighetsrapport i Search Console som ger dig insikter om hur snabbt de olika sidorna på din webbplats laddar. Christine Jansson, SEO-specialist på iProspect berättar mer om den nya rapporten och hur du kan använda den.Sidladdning är en viktig faktor att ta hänsyn till i SEO-arbetet av din webbplats. Detta eftersom sidladdning påverkar såväl användarupplevelse och konverteringsgrad som ranking i sökresultatet. Det är därför glädjande att det i veckan har rullats ut en Speed report i Google Search Console på samtliga marknader som visar data och ger en överblick kring hur snabbt sidor laddar på din webbplats.

Rapporten baseras på faktisk användardata (från webbläsaren Chrome) som visar bland annat URLer grupperade efter om de laddar ”Fast/Snabbt”, ”Moderate/Medelsnabbt” eller ”Slow/Långsamt”. Det går också att titta på mobil vs desktop, samt se URLer där samma typ av problematik finns som påverkar sidladdning negativt.

Rapporten går att hitta som inloggad i Search Console under Enhancements/Förbättringar:

speed report search consoleFortfarande under utveckling

Google har meddelat att den nya rapporten i GSC fortfarande är på ”experiments-stadiet” vilket betyder att den kommer att revideras och förbättras med tiden. Än så länge bör rapporten därför tas med en viss nypa salt gällande de exakta siffror eller data som visas. Trots detta går det ändå att identifiera och analysera en hel del intressant gällande sidladdning för din webbplats redan nu med den data som redan visas här.


Bild lånad från Google som visar hur en av vyerna kan se ut

Så kan du använda rapporten

Den nya rapporten är perfekt för att få en bättre förståelse för hur sidorna på webbplatsen presterar men även för att följa upp och få tips på vad man kan göra. Här kommer några förslag på hur rapporten kan användas:

Jämföra olika sorters sidor

Påvisa ifall det exempelvis finns en viss typ av sidor på din webbplats som har problem med sidladdning. Det är vanligt att olika sorters sidor har olika typer av problem – vissa kanske har stora bilder eller är uppbyggda på ett annat sätt som kan påverka laddtiden.

Följ upp resultat

Vara ett sätt att hålla koll på sidladdning över tid på din webbplats. T.ex se ifall förbättringar syns i denna rapport efter att du har genomfört åtgärder på din webbplats med syfte att förbättra sidladdning.

Få konkreta åtgärdsförslag

För sidor som laddar långsamt kan du få tips på specifika åtgärder som kan göras för att förbättra sidladdningen (genom att du länkas vidare till Google PageSpeed Insights). På samma sätt kan du även undersöka sidor som laddar snabbt för att identifiera vad som har gjorts bra med dessa sidor specifikt – och på så sätt försöka applicera detta även på andra sidor på din webbplats.

Nu väntar vi med spänning på hur denna rapport i GSC utvecklas med tiden och vilken nytta den kan ge oss i arbetet med att förbättra våra webbplatser för både användare och sökmotorer. Har du inte hunnit se och prova på rapporten ännu är det bara att logga in i GSC.

🔍  Vill du läsa mer om den nya rapporten? Då finns ytterligare information hos Google.