Optimerar du dina gamla inlägg?

Optimerar du dina gamla inlägg?

Så fort en artikel ska tas fram lägger man ofta massvis med tid på förarbete och research. Vi börjar brainstorma idéer och tittar på sökbeteenden. Sökordsanalyser studeras för att se hur vi kan skapa det optimala innehållet som våra besökare inte kan göra annat än älska. Sedan är det dags för det sista steget: optimeringen där vi ger artikeln de bästa förutsättningarna att nå fina resultat i sökmotorerna.

Men sen då?

Det är just det, för här tar det många gånger stopp. Så fort man klickar på publicera läggs artikeln på hyllan och man rör den inte igen. Vissa av inläggen kommer att prestera bra medan andra kanske inte lyckas ta sig högre än sida tre i sökresultatet.

Det är här vi bör komma in och optimera de artiklar vi spenderat så mycket tid på att ta fram från första början. För varför inte göra något som redan presterar bra ännu bättre – och det som inte gick som planerat kan vi bara tjäna på att förbättra och arbeta vidare med.

Känner du igen dig i detta? Det tror jag många gör för det är som sagt väldigt vanligt att inte ge så mycket kärlek till gammalt innehåll utan istället blicka framåt och skapa nytt, men genom att optimera vad du redan har finns det mycket att vinna!

Det skapas allt mer och mer innehåll

Det är ingen nyhet att allt fler och fler företag de senaste åren har fått upp ögonen för content marketing och vikten av att skapa relevant och hållbart innehåll för sin målgrupp i alla lägen. Vad detta också innebär är att det skapas otroligt mycket innehåll och konkurrensen blir allt större och större.

Ta bara en titt på grafen nedan från WordPress som visar antalet publicerade inlägg per månad på deras plattform från oktober 2006 till idag:

Det har skett en rejäl ökning om vi tittar tillbaka ett par år – och detta är som sagt endast inlägg som är publicerade på WordPress egen plattform utan att räkna in alla andra CMS som finns där ute. I december 2018 skapades det dessutom hela 136 miljoner inlägg bara på en månad, så det skrivs en hel del med andra ord!

När så pass mycket innehåll skapas blir konkurrensen också hårdare, vilket gör det extra viktigt att man inte bara tänker på att skapa nytt utan även underhåller gamla artiklar man har liggandes på webbplatsen.

Att skapa nytt innehåll kommer alltid vara viktigt, men om man redan har mycket bra befintligt innehåll kanske det bara behövs en finslipning för att de ska nå riktigt bra resultat istället för att börja om från början med en ny.

Börja analysera & optimera

Så hur kommer man igång? När en artikel har varit live ett tag är det dags att börja analysera och ta reda på hur det har gått för att exempelvis förbättra ranking eller klickfrekvens, så här kommer en liten lista på aktiviteter man kan börja med!

🔍 Analysera datan

Börja med att ta reda på hur det faktiskt går för artikeln genom att titta i verktyg som Google Analytics eller Search Console. Hur mycket trafik har artikeln dragit in? Hur ser avvisningsfrekvensen ut? Lämnar besökarna sidan direkt? Hur är det med ranking och klickfrekvens? Genom att svara på dessa frågor är det lättare att veta hur man ska gå vidare.

💡 Se över prioriterade sökord

Sökord och sökvolymer kan ändras och därför är det alltid bra att hålla sig uppdaterad. Säkerställ att dina valda sökord för inlägget fortfarande är aktuella. Kanske har det kommit nya relevanta sökord som man vill inkludera i innehållet eller något sökord man vill byta ut?

📝 Optimering av innehåll

Ta en titt på innehållet för att se om det finns några ändringar vi vill göra utifrån de prioriterade sökorden och insikter från analysen i steg ett. Kanske går det att formulera om metadatan för att förbättra klickfrekvensen, byta ut sökord eller säkerställa att det är rätt antal tecken (för Google brukar ändra om lite titt som tätt). Samma sak gäller brödtext och rubriker.

🕗 Utdaterat innehåll

Om du skapade en artikel för flera år sedan finns det säkert mycket som har hänt sedan dess. Det kanske finns inaktuellt innehåll som behöver tas bort, nytt relevant innehåll att skriva om eller länkar som är trasiga. Vad kan uppdateras, tas bort eller läggas till?

♻️ Gör det till en rutin

Det viktigaste att ta med sig från detta är att göra optimeringen till en rutin och se hur man kan förbättra sina artiklar som man en gång har tagit fram kontinuerligt. För det är precis vad som är nödvändigt om man vill nå bra placeringar i det organiska söket – att arbeta löpande och ständigt göra små förbättringar, för ett inlägg blir egentligen aldrig färdigt.

För att summera..

Konkurrensen blir allt hårdare och hårdare i takt med att mer innehåll skapas vilket betyder att man inte får glömma bort att lägga fokus på allt befintligt innehåll man har på webbplatsen. Har man redan mycket bra innehåll kan det vara bättre att se över befintligt istället för att bara skapa nytt.

Planera därför in några rundor per år där du ser över gamla artiklar, för chansen är stor att det finns mycket man kan göra för att förbättra dem som kan göra stor skillnad när det kommer till trafik och ranking. Lycka till med optimeringen!

Lästips

Missa inte några andra av mina blogginlägg som jag skrivit här på DagensMedia:

Därför indexeras inte din webbplats

Optimerar du dina PDF-filer?

Tillägg i Chrome för dig som arbetar med SEO