Lista över de vanligaste statuskoderna och vad de betyder

Lista över de vanligaste statuskoderna och vad de betyder

Statuskoderna är många och inte helt lätta att förstå, för genom att endast titta på dem har man oftast ingen aning om vad de betyder. 301, 404 eller 200? Det är omöjligt att veta likaså varför dessa tre siffror kan ha så stor betydelse för webbplatser och sökmotorer. Men det blir det ändring på för i detta inlägg kommer jag lista de vanligaste statuskoderna och dess innebörd. Trevlig läsning!

Vad är en statuskod för något?

Varje gång du besöker en webbplats begär din webbläsare information från webbplatsens server för att kunna visa webbplatsen och alla dess komponenter för dig. Webbservern svarar i sin tur på din förfrågan med en tresiffrig kod – en så kallad HTTP-statuskod som sökmotorerna också tittar på.

Denna kod låter dig se status för en viss sida, exempelvis om webbplatsen inte laddar korrekt, vilken sorts ompekning som används eller för att bekräfta att det faktiskt fungerar som det är tänkt. När man arbetar med sökmotoroptimering blir dessa statuskoder snabbt en del av vardagen och genom att förstå vad de betyder och hur man arbetar med dem blir det betydligt lättare att både hitta och lösa eventuella webbplatsfel.

☑️ Statuskod 200 – OK

Låt oss börja denna lista med den kanske mest självklara statuskoden av dem alla – statuskod 200 OK. Den betyder precis som det låter att allting är OK och fungerar som det ska. Förfrågan lyckades, sidan som efterfrågades existerar och servern kommer börja visa denna sida och dess komponenter (såsom bilder, CSS och JS-filer). Sidan hämtas in precis som det ska, det finns inga problem i sikte helt enkelt!

➡️ Statuskod 301 – Sidan är permanent flyttad

Du kan säkert hört talas om att sidor på webbplatsen som tas bort eller flyttas alltid ska pekas om med en permanent ompekning till den nya versionen. Statuskod 301 betyder just det, att en sida har tagits bort permanent och att både besökare och sökmotorer blir hänvisade till den nya adressen istället.

På så vis tappas inga besökare, sökmotorer eller länkkraft bort längs vägen utan hittar precis dit dem skulle. För sökmotorerna är detta även en signal att de behöver uppdatera sitt index.

🔜 Statuskod 302 – Sidan är temporärt flyttad

Denna statuskod fungerar på ett liknande sätt som statuskod 301, det som skiljer dem åt är att statuskod 302 endast ska användas vid temporära tillfällen. Sökmotorerna ser denna ompekning som att sidan är temporärt flyttad och kommer tillbaka snart och ska därför inte användas vid en permanent flytt. Med andra ord, ser ni att 302-ompekningar används vid exempelvis en migrering bör ni ta en extra koll!

️Statuskod 404 – Sidan hittas inte

Detta kan vara statuskoden som kanske flest personer känner till, för hur många har någon gång inte lyckats klicka sig in på en sida som inte finns och sett siffrorna 404 följt av sidan kan inte hittas? Statuskod 404 innebär att sidan är borttagen och går inte att hitta på servern, antingen temporärt eller permanent. Varken sökmotorer eller besökare kan nå sidan.

⚠️ Statuskod 500 – Internt serverfel

Denna statuskod betyder att det är något fel på webbplatsens server vilket leder till att varken sökmotorer eller besökare kan komma åt sidan. Om ni ser att flera sidor på er webbplats svarar med statuskod 500 är det hög tid att kontakta era utvecklare för att både undersöka och åtgärda så snabbt som möjligt.

Hur ser jag vilken statuskod en specifik sida har?

Att se vilken statuskod en specifik sida har är väldigt lätt att göra, bara man har rätt tillägg i webbläsaren. Med ett plugin som Link Redirect Trace behöver du endast klicka för att se statuskoden för sidan du besöker. Hur smidigt är inte det? Nedan är en bild från tillägget Redirect Path som visar vad statuskoden är för Dagens Medias startsida!

Vill bli tipsad om fler effektiva SEO-plugins? Missa inte mitt tidigare inlägg ”8 Plugins till Chrome för dig som arbetar med SEO” där jag delar flera av mina favoriter som jag själv använder dagligen.

Kan statuskod 200 OK vara dåligt?

En bonusfråga då det är lätt att tro att en statuskod 200 OK alltid är bra, men så behöver det inte alltid vara. Ett vanligt problem jag stöter på då och då är att sidor som egentligen inte finns, det vill säga 404-sidor svarar med statuskod 200 OK. Detta är inte optimalt eftersom man berättar för sökmotorerna att en sida som inte finns, finns vilket kan leda till indexering av felaktiga sidor.

Sökmotorerna blir givetvis smartare och smartare hela tiden, men undvik detta om det går och se till att alla sidor svarar med rätt statuskod. 200 om sidan finns – 404 om den inte gör det.

Betydligt fler statuskoder finns

Som jag inledde detta inlägg med finns det väldigt många statuskoder, betydligt fler än vad jag tagit upp här! Närmare sagt 60 stycken statuskoder finns det (och många av dem har man nog aldrig hört talas om över huvud taget). Så om du är nyfiken och vill läsa mer om alla de olika statuskoderna ta en titt på denna sida som listar allihopa.

🌟 Få din SEO-fråga besvarad i ett kommande blogginlägg

Har du en SEO-fråga som du skulle vilja ha besvarad och som du tror andra också kan vara intresserade av? Kanske vill du veta varför det är rekommenderat att använda en 301-ompekning över en 302:a, varför duplicerat innehåll är något man bör undvika eller är nyfiken på en ny trend du hört talas om?

Tveka då inte att höra av dig till mig i ett mejl (alexandra.jung@iprospect.com) med rubrik SEO-bloggen och din fråga så är chansen stor att jag tar upp det i ett kommande inlägg! 😊