Sidor försvann från Googles sökresultat – bugg låg bakom

Har du upplevt ett plötsligt tapp vad gäller organisk trafik eller ranking den senaste veckan? I så fall kan du ha blivit drabbad av ett tekniskt fel som avindexerade sidor i Googles sökresultat.

Sedan torsdag förra veckan började webbplatsägare världen runt upptäcka att sidor på deras webbplats helt plötsligt hade försvunnit från Googles sökresultat. Anledningen var en bugg från Googles håll som avindexerade sidor av misstag och de har sedan dess arbetat på en lösning.

Under gårdagen gick Google ut med att problemet ska vara åtgärdat och att sidorna ska börja indexeras igen men det betyder så klart inte att det aldrig kan hända igen. Tekniska fel och buggar kan tyvärr inträffa när som helst.

I detta inlägg kommer vi därför titta närmare på vad man kan göra för att se om en sida är indexerad eller inte och vad man kan göra om något liknande skulle ske igen.

Kontrollera indexeringsstatus med en sitesökning

Det absolut lättaste sättet för att ta reda på om en sida är indexerad eller inte är genom att göra en så kallad site-sökning. Det gör man genom att skriva site: och adressen på sidan som man vill undersöka, se mitt exempel nedan där jag kollade om min SEO-blogg hade blivit drabbad:

Om sidan du sökte efter dyker upp innebär det att sidan är indexerad och alltså är en del av sökmotorernas index. Dyker den däremot inte upp betyder det att sidan inte är indexerad, vilket kan bero på en mängd olika faktorer (som i detta fall drabbade många på grund av en bugg hos Google).

Begär återindexering med URL Inspector Tool

I samband med att den nya versionen av Search Console lanserades även en ny funktion, nämligen URL Inspector Tool som är perfekt vid tillfällen som dessa! Där kan du undersöka om det finns någon anledning till varför en sida inte är indexerad och även be Google återindexera sidan åt dig. Vanliga problem kan vara att sidan är satt till noindex, canonicaltaggar som visar fel, att sidan inte är inkluderad i sitemapen och så vidare.

Men om du märker att en sida som bör vara indexerad inte är det, som vid denna bugg exempelvis är det bra att så fort som möjligt begära indexering av sidan. Då snabbar man upp processen och sökmotorerna kommer att ta en titt på sidan och försöka indexera den på nytt.

Problemet är åtgärdat och sidorna är indexerade igen

Under gårdagen gick Google ut med att problemet är löst och att sidorna ska vara indexerade som vanligt igen. Det är givetvis svårt att åtgärda något som redan har skett – men om ni i efterhand upptäcker ett större tapp i trafik eller ranking under denna period är det bra att veta vad som kan ha varit orsaken.

Håll koll på trafik och ranking

Trots att Google har gått ut med att problemet är löst och att allt ska fungera som det ska betyder det inte att det inte kan hända igen. För buggar sker, vare sig vi vill det eller inte och det enda vi kan göra är att vara beredda. Gör det därför till en rutin om ni inte har det att hålla koll på trafik och ranking så det är lättare att upptäcka om något liknande skulle ske igen och även kunna agera på det i tid!

Hur ser det ut för er webbplats? Har ni blivit drabbade av denna bugg och börjar sidorna isåfall komma tillbaka i sökresultatet igen?