Fyra anledningar till varför er webbplats inte indexeras

Fyra anledningar till varför er webbplats inte indexeras

Äntligen är den nya webbplatsen som ni har arbetat med en längre tid klar och redo att lanseras. Texterna är skrivna, bilderna är på plats och sidorna är optimerade in till minsta detalj. Men av någon anledning verkar sökmotorerna inte hitta någon av era sidor på webbplatsen trots att både dagar och veckor passerat.

Du kan ha hört att SEO är ett långsiktigt arbete som man arbetar med kontinuerligt under en längre tid och att man inte ska förvänta sig att se några resultat på en gång. Att allt som behövs är lite tålamod.

Men hur mycket tålamod behöver man ha och hur kan man börja felsöka själv om något verkligen har gått snett? I dagens inlägg kommer vi att titta närmare på fyra möjliga anledningar till varför en webbplats inte alls indexeras i sökmotorernas resultat.

Hur lång tid tar det för sökmotorerna att indexera en webbplats?

Det finns mycket som spelar in vad gäller hur lång tid det tar för sökmotorerna att indexera en ny sida eller en helt ny webbplats i sökresultatet. Det har bland annat att göra med hur gammal webbplatsen och domänen är, innehållet på webbplatsen, tekniska förutsättningar eller länkar.

Det kan ta allt från ett par dagar till någon vecka innan en webbplats börjar indexeras i sökmotorernas resultat, speciellt om webbplatsen är ny. Tar det längre tid än så är det troligtvis något som inte är som det ska och det är dags att felsöka vad som kan ha hänt.

Vill du läsa mer om hur det går till när en sida indexeras? Läs då mer i denna artikel från Google.

Hårt arbete, tid och tålamod är ett måste för att nå topplaceringar

När sökmotorerna väl har identifierat sidorna på er webbplats kommer det att ta ytterligare tid innan sidorna når bra placeringar i sökresultatet. Ett exempel på detta är en intressant studie som Ahrefs tog fram under föregående år.

I studien försökte de få svar på den eviga frågan om hur lång tid det tar för en webbplats att ranka, en fråga som inte är den lättaste att besvara då det beror på en mängd olika faktorer.

En av insikterna som kom fram i studien var att 95 procent av nypublicerade hemsidor inte tar sig in på förstasidan i sökresultatet inom ett år och att majoriteten av sidorna med en top-10 placering hade funnits över två år.

Bara det bekräftar hur viktigt det är att arbeta med SEO under en längre tid om man vill uppnå de bästa placeringarna – för det är något som kräver hårt arbete, tid och tålamod.

Så hittar du era indexerade sidor på webbplatsen

Oavsett om webbplatsen är nylanserad eller inte är det alltid bra att hålla koll på vilka sidor som är indexerade och vilka som av en eller annan anledning inte är det. Två effektiva sätt för att göra just det är genom att göra en site-sökning eller med hjälp av verktyget Search Console.

En site-sökning gör du genom att besöka Googles sökresultat och skriva in site:dinsajt.se i sökrutan så kommer du att få tillbaka ett resultat med alla sidor som är indexerade på domänen.

Högst upp går det att se hur många sidor som är indexerade totalt (191 i iProspects fall).

Ett annat alternativ är att ta hjälp av Googles egna verktyg för webbplatsägare, Search Console. Där kan du antingen använda dig av granskningsverktyget för webbplatser som låter dig skriva in en specifik URL och få reda på hur sökmotorerna tolkar sidan eller använda någon av indexeringsrapporterna.

Granskningsverktyget är perfekt om du misstänker att en sida kan ha indexeringsproblem!

Anledningar till varför hemsidan inte är indexerad

När en ny webbplats lanseras och går från testmiljö till live så finns det en del saker som kan vara lätta att missa men som helt och hållet är avgörande. Därför har jag nedan listat ett par punkter som kan vara potentiella anledningar till varför en webbplats, eller visst innehåll inte blir indexerat.

Blockering via robots.txt & meta robots

Detta måste vara en av de mest vanliga anledningarna till varför en webbplats inte indexeras i sökmotorernas index, att ni har berättat för sökmotorerna att inte indexera visst innehåll i er robots-fil eller i meta robots-taggen.

Att innehållet inte skulle indexeras under tiden ni arbetade på sidan var en självklarhet, men det kan vara lätt att glömma bort att ändra tillbaka när man faktiskt vill att innehållet ska indexeras.

Webbplatskartor

Webbplatskartorna ska, precis som namnet avslöjar agera som en karta för er webbplats och samla alla sidor på en och samma plats. Detta är för att sökmotorerna lätt och smidigt ska få en överskådlig vy över er sajt och är extra viktigt om webbplatsen är ny då ni signalerar att det finns innehåll för sökmotorerna att titta på.

Se alltid till att det finns en webbplatskarta som inkluderar alla de viktigaste sidorna på er webbplats, och kom ihåg att ladda upp den i Search Console!

JavaScript

En annan faktor som kan vara avgörande för indexeringen är hur och vad webbplatsen är byggd med. John Mueller från Google gick nyligen ut med att innehåll som man vill ska indexeras så snabbt som möjligt bör vara i ren HTML-kod. Med andra ord om er webbplats använder sig av mycket JS kan det vara anledningen till att visst innehåll tar längre tid att indexera (eller kanske inte indexeras alls).

Eftersom sökmotorerna inte är lika bra på att läsa av JS som ren HTML är det viktigt att ta reda på hur sökmotorerna ser på er sida och om de har några problem med att läsa av innehållet.

Duplicerat innehåll

Duplicerat innehåll betyder mer eller mindre exakt som det låter – att ett och samma innehåll går att hitta på flera olika platser. Det kan handla om externa webbplatser, olika sidor på sin egen webbplats eller i PDF:er där samma innehåll upprepar sig. Exakta kopior eller delar av innehållet.

Detta är något som inte är uppskattat av sökmotorerna som vill se så mycket unikt innehåll som möjligt och kan välja att inte indexera innehåll som är på tok för likt redan befintligt innehåll.

Lycka till i felsökandet!