Optimerar du dina bilder för söket?

Optimerar du dina bilder för söket?

Oavsett vilken typ av webbplats du äger kommer bilder vara en stor del av den vilket mer eller mindre gör bildoptimering till ett måste. Inte bara för att minska laddtiden till er webbplats men även för att locka besökare, få dem att stanna kvar och ta del av innehållet som ni har på er sajt.

Kanske har du tidigare funnit dig själv göra en bildsökning och funderat på varför ingen av bilderna som ni har på er webbplats dyker upp i bildsöket, trots du gjort en mängd relevanta sökningar? Anledningen är troligtvis att bilderna inte är optimerade för söket, något som inte alls är svårt att göra när man väl vet hur man ska gå tillväga.

I detta inlägg kommer jag dela med mig av tips som du kan använda dig av när det är dags att optimera bilderna på webbplatsen. Trevlig läsning!

Vad är bildoptimering?

Bildoptimering handlar om att optimera bilderna du har på webbplatsen för att göra dem tillgängliga i sökmotorerna såsom Google eller Bing. Det kan också handla om att minska bildernas storlek utan att kompromissa på kvalité eller utseende för att inte försämra laddtiderna.

Exempel på hur det kan se ut när bilder visas i sökresultatet

Så optimerar du bilderna för söket:

  1. Välj ett relevant och beskrivande filnamn
  2. Använd beskrivande alt-texter
  3. Komprimera och se över bildernas storlek
  4. Relevanta bilder av hög kvalité
  5. Ha en webbplatskarta för bilder

Relevanta filnamn

Optimeringen av en bild startar redan innan den är uppladdad på webbplatsen – genom att välja ett beskrivande och relevant namn. Målet med detta är att du ska kunna förstå vad bilden föreställer via namnet utan att behöva titta på bilden i sig, för det är vad sökmotorn kommer att titta på för att förstå vad bilden handlar om.

Kom även ihåg att orden i filnamnet ska separeras med bindestreck istället för understreck för bästa resultat.

Alt-text

Alt-texten är en alternativ text för bilder som visas när en webbläsare av en eller annan anledning inte kan visa dem, och det är även texten som läses upp av skärmläsare. Likt filnamnet finns alt-texten till för att beskriva vad en bild föreställer men denna gång med en något längre beskrivning.

Texten bör vara unik och beskriva för sökmotorer och användare vad som är på bilden och är även ett perfekt tillfälle för att lägga till relevanta sökord.

Komprimera bilderna

Bilder av hög kvalité är otroligt viktigt och kan få webbplatsen att upplevas mer levande, men att ladda upp bilderna i fullformat är något man ska vara försiktig med.

En webbplats bör ladda på under en sekund för mobila användare enligt rekommendationer från Google, och det finns inte många saker som försämrar laddtiden så mycket som vad stora och okomprimerade bilder gör.

Se därför till att bilderna är så pass stora som de behöver vara för den bästa användarupplevelsen, samtidigt som ni komprimerar och förminskar där det går.

Unika och relevanta bilder

Precis som jag var inne på under tidigare punkt är bilder av hög kvalité en väldigt viktig faktor, men även att de är unika och hör ihop med resten av innehållet på landningssidan. Om möjligt bör ni använda er av unika bilder som ni själva har tagit fram istället för att låna dem från en bildbank.

Google själva rekommenderar alltid att man ska fokusera på användarupplevelsen och se till att webbplatsen ska vara optimerad för användare och inte för sökmotorer – och samma sak gäller för bilder. Använd bilder som passar i kontexten och som skapar mervärde för besökaren.

Webbplatskarta för bilder

Webbplatskartor finns till för att hjälpa sökmotorerna att hitta, indexera och förstå allt innehåll som ni har på er webbplats lite bättre. Oavsett om det handlar om landningssidor, bilder eller videos.

Genom att ha en webbplatskarta för bilder samlar ni alla webbplatsens bilder på ett och samma ställe och ger sökmotorerna den information de behöver för att kunna indexera dem. Vilket är perfekt om man har en webbplats som hämtar in bilder via JavaScript eller som sökmotorerna kan ha problem med att upptäcka.

Lästips

Vill du läsa mer om bildoptimering? Då kan du kika in mina andra inlägg: