Ny funktion släpps snart till Search Console

Ny funktion släpps snart till Search Console

Snart släpps det ny funktionalitet till verktyget Search Console – platsen där du som webbplatsägare kan få all möjlig information om din webbplats. Google får ofta in önskemål på ny funktionalitet och något som har varit väldigt efterfrågat av användarna under en längre tid har varit mer information om hur Google tolkar och ser på en specifik sida.

Nu har de lyssnat på användarnas önskningar och inom ett par veckor kommer vi kunna ta del av resultatet med det nya verktyget som kallas för ”URL inspection tool” eller ”granskningsverktyget för webbadresser” för oss här i Sverige.

Granskningsverktyget för webbplatser

Granskningsverktyget kommer ge dig detaljerad information om hur sidan upplevs av sökmotorerna med ett enda klick – något som tidigare inte varit möjligt utan att använda sig flertalet verktyg. Det gillas!

Med verktyget kan vi få information om sidans senaste spindling, indexeringsstatus och eventuella fel samt information om AMP och strukturerad data, taget direkt från Googles egna index.

Testar inte i realtid

Värt att komma ihåg vid användning av denna funktion är att testet inte sker i realtid utan verktyget kommer att titta på den senast indexerade versionen av sidan. Med andra ord om du precis har gjort en ändring är det inte säkert att Google hunnit snappa upp ändringen. Vill du istället se hur sidan tolkas i realtid kan du göra det via den befintliga vyn ”Hämta som Google”.

Screenshots från betan

Google har gått ut med lite sneakpeaks från verktyget så vi kan se hur det kommer att se ut när det är lanserat:

granskningsverktyget för webbadresserSearch Console granskningsverktyg

Börjar rullas ut på allt fler egendomar

Ett exakt datum när det kommer vara tillgängligt för oss i Sverige är inte bestämt men vi vet att det har börjat rullas ut för flertalet webbplatser så det är bara en tidsfråga innan vi också kan börja använda den nya funktionaliteten.

För den som vill läsa på ytterligare finns dokumentation från Google att ta del av här: Granskningsverktyg för webbadresser.

Update 2018-07-11: Nu ska den nya funktionaliteten vara tillgänglig för alla!