Nu kortar Google ned metabeskrivningarna

Nu kortar Google ned metabeskrivningarna

I vintras fick vi se de förlängda metabeskrivningarna på nästan den dubbla längden i det organiska sökresultatet för första gången. Nu, knappt ett halvår senare har Google valt att återställa detta och de som har spenderat tid på att anpassa sig efter Google kan behöva korta ned beskrivningarna – igen.

Vad är en metabeskrivning?

Metabeskrivningen är den korta och beskrivande texten om en sidas innehåll som finns tillgänglig under sidtiteln i sökresultatet för varje träff. Beskrivningen ska vara både lockande och informativ, så att besökaren väljer att klicka på er träff och vet vad de kan förvänta sig av innehållet redan innan han eller hon har besökt webbplatsen.

Exempel från sökresultatet på hur en sidtitel och metabeskrivning kan se ut

Längden på beskrivningen har varierat en aning men den generella rekommendationen har varit att hålla sig till runt 156 tecken. Grafen nedan visar hur snittlängden sett ut för beskrivningarna de senaste veckorna, men man kan se att det började på runt 300 tecken i början av december för att sedan återgå till runt 160 tecken nu i mitten av maj.

Antalet tecken i metabeskrivningen under perioden april – maj

Vad händer om beskrivningen är för lång?

De webbplatser som har för långa metabeskrivningar kommer få sin beskrivning avklippt i sökresultatet, och kan därför inte garantera att hela budskapet man vill visa upp kommer att synas. Ifall beskrivningen inte följer rekommenderat antal tecken kan sökmotorerna välja att skapa en egen metabeskrivning baserat på landningssidans innehåll.

Borde man korta ned beskrivningarna?

Om du är en av dem som har förlängt metabeskrivningarna har Google gått ut med att du inte behöver fokusera allt för mycket tid på att korta ned dem igen – om du själv inte vill det.

Detta är för att Google i flera fall hämtar in metabeskrivningen dynamiskt baserat på sidans innehåll istället för vad du själv har valt som beskrivning. Nackdelen med detta är att du själv inte kan bestämma vad som visas upp i sökresultatet och i vissa fall kanske det inte blir det budskap som du har tänkt dig, även om sökmotorerna hämtar det från innehållet på landningssidan.

Det kan därför vara en bra idé att se över metabeskrivningarna på er webbplats viktigaste sidor och se till att de följer sökmotorernas nuvarande standard (som i nuläget är runt 150-160 tecken).

Enligt Google är det alltså inget krav att korta ned dem, men om du vill vara på den säkra sidan och utforma beskrivningen på det sätt du vill kan det vara välinvesterad tid.