Veckans viktigaste (v. 16)

Det har blivit dags igen att med hjälp av tio stående rubriker sammanfatta veckan utifrån mina insikter och åsikter. Syftet med serien är en liten del folkbildning och en stor del inspiration till vidare läsning.

Veckans Sverige

Sparbanken Rekarne lanserar Varmt om hjärtat, en portal för crowdfunding av lokala projekt. Satsningen är ett sätt för banken att visa att man är ”en positiv kraft i samhället”.

Mats Årjes valdes under torsdagskvällen till SOK:s nya ordförande. SkiStar-vd:ns viktigaste uppgift blir att få till en svensk OS-ansökan (så att Åre-anläggningarna säkrar beläggningen vårvintern 2026).

Övrigt noterbart är att Hogia Small Office sponsrar Pizza-SM och Lidingöloppet har gjort klart med fastighetsbolaget Klövern som titelsponsor till Lidingöloppet On Tour.

Veckans rättigheter

Italienska fotbollsklubben Inter gick i veckan ut med att de skulle spela en match med spelarnas Instagram-namn tryckta på ryggen (istället för att ha sina efternamn). Twitter höll på att implodera och laget kom sedan till match i sina vanliga matchställ.

I eftertexterna var det ett planerat PR-stunt. Genomslaget var förstås enormt, men jag hoppas de mäter ”kampanjen” på mer än räckvidd…

Liverpool FC har gjort ett videoklipp som på ett snyggt sätt förklarar vad klubben står för och vart man är påväg. Svenska klubbar och små rättighetsinnehavare borde ta efter och lägga några tusenlappar på rörlig storytelling.

Veckans varumärke

Dagens Media-konkurrenten Resumé rubriksatte nyheten om att Zlatan kampanjar för Visa med ”varumärkesbyggandet fortsätter”. Personligen tolkar jag formuleringen som en subtil ironisering.

För frågan är om varumärket Zlatan trovärdigt kan hålla uppe så mycket mer just nu?

Jag hoppas hans sponsorer är insålda med förutsättningarna att han kör fler stora parallella kampanjer (Samsung, Bethard, Visa, A–Z etc.). Men jag hör annat.

Veckans individer

WPP:s Martin Sorrell och ÖFK:s Daniel Kindberg får dra ett tungt lass i den här veckans summering.

Martin Sorrell får lämna sitt livsverk av diverse personliga skäl och av allt som skrivits de senaste dagarna tycker jag den här artikeln ger en extra vinkel till WPP-storyn: Martin Sorrell was an ad industry giant, but the business model he pioneered is outdated. ”Platforms like Facebook and Google allow brands to buy directly from the company, leaving less room for a middleman.”

Vad gäller brottsmisstankarna mot Östersunds Fotbollsklubbs starke man Daniel Kindberg gjorde SVT i fredags en lättöverskådlig sammanställning över vad som har hänt. Presskonferensen med honom, en pressträff som är något för alla intresserade av att studera kommunikation, finns att se här i SVT Play.

På influencerspåret vill jag den här veckan i all sin enkelhet lyfta fram en tweet från Meghan Terwilliger:

”Instagram model wants her own product line, and has over 15M followers. 91% of those followers are men, mostly middle age.”

Veckans internationella

Samsung anklagas för mutor och påverkan på att OS val av Sydkorea som plats för vinterolympiaden. Det råder inga tvivel om bolaget gillade IOK:s val av nation, men jag tycker det känns lite långsökt att någon varit så dum att de försöka blanda sig i ett sådant här val.

Fast å andra sidan är väl inget i idrottens globala finrum tyvärr förvånande längre.

PSG ska förresten öppna kontor i Singapore.

Veckans verklighet

Gjorde ett kärt återbesök på Vete-Katten i veckan. I en tid där cafékedjorna breder ut sig känns det kul att de traditionella kafferummen finns kvar. Tänk om man fått vara en fluga på väggen där under alla år.

Det är förresten intressant hur slappt folk pratar om hemligheter i det här landet – och inte minst i den här branschen. Förstår inte reklamfolk att information kunder ger oss i stort sett alltid faller under någon typ av sekretess?
PS. Hoppas det går bra i pitchen. Tur (eller synd) att jag inte är med.

Annars är det mest noterbara från veckan att snooker-VM dragit igång. Jag följde kvalet minutiöst och under lördagen var det dags för första omgången. Det är ett par fina veckor vi har framför oss.

Veckans vetenskap

När jag för några år sedan gjorde uppdrag för Cancerfonden fick jag lära mig att alkoholhaltiga drycker ökar risken för att drabbas av cancer. Med bakgrund av det var Drinking more than five pints a week could shorten your life, study finds inte helt revolutionerande, men ändå värt att ta del av när soliga after-works snart avlösa varandra. När kommer egentligen den första alkoholfria branschgalan?

Forskning & Framsteg återpublicerade en läsvärd text om människans behov av beröring.

I sin serie om hjärnan, smartness och kreativitet tycker jag du ska läsa den senaste texten om IQ och intelligens, samt de tidigare om kreativitet och receptet på en nobelpristagare.

Veckans Dagens Media

Om du ska läsa vidare från något i det här inlägget är det den här texten om Avicii och hans reklamsamarbete med Volvo. Filmens fullversion (4 minuter) finns att se här.

Den 17 april var Ari Levenfeld en av talarna på Dagens Medias och Sizmeks gemensamma frukostseminarium. Med ett kort videoklipp och den här klickvänliga rubriken fångades min nyfikenhet och intresse: GDPR-experten: ”Ett missförstånd att man måste ha kundens medgivande”

Blogg-grannen Charlotte Thür har skrivit om poddar och poddlyssnande.

Veckans tips och trender

Som naturvetare och matematikgillare tycker jag om att se marknadsföring som problemlösning. Därför läste jag nummer fyra här (6 Essential Marketing Lessons That Will Make You Successful) med extra glädje:

”Use each piece of your argument to create a map for your audience: the problem, the idea that addresses the problem, and the change that will occur as a result of your idea, thereby providing a solution.”

Bra om varumärken: Why Brands Are Under Increasing Pressure to Be Transparent About What They Believe In

Några insikter du hört förut, men som knappast skadar att lägga en halv minut på igen: 6 Mobile Marketing Trends For Small Businesses In 2018

Veckans sötsak

En sportlunch (ja, de finns kvar) räddade mig på väg hem från veckans storhandling. 7/10.

Och med det sagt laddar vi om och tar nya tag från och med måndag. Vecka sjutton blir bra, den också.

Bonuskategori: ”Veckans mest perfekta” – powered by Photoshop (glöm inte att svajpa)

Veckans viktigaste (v. 15)

Det har blivit dags igen att med hjälp av tio stående rubriker sammanfatta veckan utifrån mina insikter och åsikter. Syftet med serien är en liten del folkbildning och en stor del inspiration till vidare läsning.

Veckans Sverige

Sport- och friluftslivskedjan Alewalds har gått in som ny sponsor till den gigantiska oritenteringstävlingen O-Ringen. En enkel men bra matchning som kanske kan räknas hem enbart med på plats-försäljningen (plus varumärkesnyttan förstås).

Den 23 april går Swedish Arts & Business Awards prisceremoni av stapeln. Riksbyggen, Atrium Ljungberg och Trafikkontoret Stockholm har varsina case nominerade. Ta del av dem och jurymotiveringarna här: De nominerade till Swedish Arts & Business Awards 2018

Åre Business Forum har gått av stapeln och du hittar höjdpunkter och videoklipp från dagarna här.

Veckans rättigheter

RF och SVT har presenterat vilka städer som får arrangera SM-veckans vinterspel 2020-2022. Sveriges ”mini-OS” kommer gå av stapeln i Luleå/Boden (2020), Borås (2021) och Piteå (2022).

Mats Årjes är föreslagen av valberedningen till ny ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté. Han utmanas dock av Per Palmström som enligt Sportbladet har 16 st specialförbund bakom sig, att jämföra med Mats Årjes sju och Katarina Henrikssons två. På torsdag vet vi vem som får klubban.

Anrika Södertälje SK har sjösatt ett praktiskt samarbete med MTR och Telge Tillväxt. Mellan maj-augusti är det lite strul i trafiken i Kringelstaden och SSK:s hockeyspelare ska hjälpa till att höja medvetenheten samt lotsa resenärerna rätt bland ersättningslinjer och -bussar.

Veckans varumärke

Tre klickvänliga varumärkesartiklar från veckan:

Ur ett svenskt perspektiv har väl ingen undgått akademiuppståndelsen och dess påverkan på uppfattningen om Nobelpriset (och därmed varumärket Sverige). Mellan 7 och 13 april har Svenska Akademien omnämnts 2 555 gånger i svenska redaktionella medier och 3 666 gånger i internationella medier, enligt siffror från Meltwater som Dagens Media publicerat.

Och som en brygga över mellan den här och nästa kategori så vore det bloggfel att inte nämna Sara Danius.

Veckans individer

En av veckans mest amerikanska rubriker var tveklöst Stephen Curry versus LeBron James: Who wins in the Endorsement Game?. Som väntat utstrålande formuleringen mer än den gav, men en del läsvärt fanns det allt.

Och på tal om basket. NBA:s spelarförening har flyttat fram positionerna gällande vilka marknadsrättigheter deras spelare kan profitera på.

”The upshot is that the union can now strike brand deals for off-court activities with marketers that are not official NBA sponsors. So even though PepsiCo is the NBA’s official sponsor, Coke could hypothetically strike a deal with a group of players, as long as the marketer does not use logos controlled by the league.”

Inte helt ospännande att tänka vilka effekter det här skulle kunna få på svenska ligor och sponsringen här hemma, som till mångt och mycket är uppbyggd på idrottskedjan lag-, liga- och förbundsstruktur. Några av er kanske minns mitt inlägg om Henrik Kristoffersen-caset.

Veckans internationella

Tokyo-OS gjorde i veckan klart med sin 49:e (!) nationella sponsor. Marudai Food går in på den tredje högsta nivån och kniper därmed den briljanta exklusivitetsdelen ”ham, sausage bacon, kamaboko, roasted pork and spare rib category”. Den nationella sponsorstrukturen för Tokyo-spelen innehåller för närvarande 15 st ”Gold Partners”, 30 st ”Official Partners” och 4 st ”Official Supporters”. Och fler lär det bli.

För den som tycker om Formel 1 tipsar jag om den här studentuppsatsen (Prioritizing Sponsorship Resources in Formula One Racing: A Longitudinal Analysis). Få sporter är så beroende av starka finanser för genomförande och teknisk utveckling. Inte helt otippat spelar teamens sponsorarbete en avgörande roll.

I London har SportsPro hållt sin årliga konferens. Innehållet brukar vara i absoluta världsklass och är ett rekommenderat alternativ till den som inte orkar ställa om dygnet för IEG i Chicago. På konferensens Twitter-konto finns ett gäng videoklipp från dagarna publicerade och Daniel McLaren sammanfattar 5 st rubriker i den här artikeln.

Veckans verklighet

Kontorstid, styrelsemöten, någon kundpresentation och en mängd möten. Inget mer möjligt att nämna och inte heller något som bör intressera.

Under fredagen fick jag dock en rundvandring på relativt nyinvigda Catella Arena. En riktigt trevlig plats för den som inspireras av höga ambitioner – och förstås extra trevligt om man som jag gillar racketsport.

Och på tal om racketsport träffade jag reklam- och mediebranschens levande squashlegend Mathias Kallio på Haymarket i veckan. Jag har fortfarande träningsvärk efter vår match för kanske fyra år sedan. Nästa gång får det bli padel. Då kan vi dessutom spela i samma lag.

Veckans vetenskap

En avhandling inom arbetsvetenskap från Tora Nord i Karlstad visar att arbete gått från att ha varit en ”rättighet” till att allt mer vara en ”skyldighet” för den enskilda individen: Inget jobb? Det är ditt eget fel.

I veckan har vi också lärt oss hur man ska heja på trovärdigast sätt. Facit fick vi av SVT som plockade upp en fransk studie.

I Indien har man föreslagit att ”upp till 10 % plagiat” av forskning, artiklar, böcker eller andra dokument ska anses vara okej, men att bestraffningarna därefter ökar drastiskt.

På tema övrigt-viktigt-att-veta noterar vi att pilgrimsfalken attackerar som bäst i farter över 300 kilometer per timme (3D-simulering).

Veckans Dagens Media

Nicole Falciani berättade i veckan för Dagens Media om varför hon avslutade samarbetet med det italienska klädmärket Calzedonia: ”Med finare ord stod det att jag blivit för tjock”

Under torsdagen gick årets upplaga av Next M i mål. Här finns bilder, artiklar och intryck från marknadsföringseventet: Så var årets Next M

Min blogg-granne Emma Blom är kvick och rolig. Den här veckan har det varit allt från Facebook-utfrågningen till knytblusar. Läs hennes blogg helt enkelt.

Veckans tips och trender

Den svenska delegationen till IEG-konferensen i Chicago har rapporterat sina viktigaste take-aways via Sponsrings- och Eventsveriges hemsida:

Vidyard säger sig ha kokat ned insikterna från analys av 250 000 videoklipp och 600 miljoner ”streams” till 16 stora findings. Hur stora de är får du själv avgöra via den här infografiken.

Veckans sötsak

Årets första glass (Piggelin). 6/10.

Och med det sagt laddar vi om och tar nya tag från och med måndag. Vecka sexton blir bra, den också.

Veckans viktigaste (v. 14)

Det har blivit dags igen att med hjälp av tio stående rubriker sammanfatta veckan utifrån mina insikter och åsikter. Syftet med serien är en liten del folkbildning och en stor del inspiration till vidare läsning.

Veckans Sverige

I veckan fick vi veta att Sverige är ett av sju länder som visat intresse för att söka vinter-OS 2026. Jag var från början positiv till ett svenskt OS, men det har svängt till neutral. Opinionsbildningen (läs: informationsbildningen) har inte gått hem för fem öre hos politiker (eller skattebetalare). Rationellt ser jag fortfarande vinningar, men emotionellt har jag tappat. För de flesta andra är det nog tvärtom.

I början av oktober väljer IOK vilka länder/städer som går vidare till kandidatfasen. Kanske har arrangörsbolaget då reggat alla domäner och användarnamn i sociala medier (efter, vad blir det, tre år med frågan?).

Regeringen beslutade i torsdags om propositionen ”En omreglerad spelmarknad”. Jag har följt spelmarknaden dagligen under väldigt många år och sedan slutet av 2012 skrivit bloggen The Gambler Magazine. Reformen påverkar reklam- och mediemarknaden mycket, men jag ska utveckla hur vid ett annat tillfälle.

Veckans rättigheter

Riksidrottsförbundet har tagit fram en kort informationsvideo om personuppgifter och den nya dataskyddsförordningen (GDPR). På deras hemsida finns mer information om hur föreningslivet påverkas av den nya dataskyddsreformen. Och för den som vill ha ännu mer finns ”extra allt” under Datainspektionens avdelning för GDPR.

I årets rapport ”Hur mår svensk elitfotboll” (pdf) analyserar EY hur svensk herrelitfotboll mår ekonomiskt, och vilket värde den bidrar med till samhället. (Spoiler: 775 miljoner kronor.)

Lokaltidningarna direktsänder mer och mer lokal idrott; en utveckling som så klart påverkar både rättighets- och annonsmarknad. Ett exempel från veckan är att Blekingesport tv-sänder Mjällbys och FKK:s alla matcher i division 1.

Veckans varumärke

Indianerna har drivit flera processer genom åren mot sportlag som använder deras symboler i logotyper och annan kommunikation. Göteborgslaget Frölunda Indians har varit ett case som då och då vaknar till liv. I USA har basebollaget Cleveland Indians bestämt sig för att ta bort indianen ur sin logga (Chief Wahoo), men urbefolkningen tycker utfasningen går för långsamt.

Måste ju också följa upp förra helgens rader om Spotify. Är det bara jag som är helt övertygad om att den schweiziska flaggan som New York-börsen satte upp var ett planerat PR-trick? Ge dem alla 100-wattare som finns. Aldrig förr har väl 15 minuter ”fel”flaggning gett så många dollares i extra börsvärde.

Mercedes-Benz berättar att man har fem strategiska fokusområden kommande år. Ett par av dem går att koppla till varumärkeskommunikation (både internt och externt).

Veckans individer

För den som vill blidka sina vyer på temat människans relation till internet och smarttelefoner visar ABSOLUT och Arvida Byström upp sitt samarbete den 12 april under Stockholm Art Week. ”Rosa latex och blommor à la Arvida” utlovas.

Världens mest prestigefulla herrgolftävling avgörs den här helgen (gammalt lästips: Augusta National masters art of minimal sponsorship). Tiger Woods är med, han som var hela världens superstar men som ”klantade till” både det ena och det andra. Och plötsligt ville i stort sett ingen ha honom. Nu är tigern tillbaka både sportsligt och kommersiellt: ”His endorsement alone increases our sales 30 percent, even if he’s not playing”, berättar Bridgestone Golfs vd Angel Ilagan för CNBC.

Taapsee Pannu blivit ny varumärkesambassadör för Nivea. Skådespelaren är aktuell med filmen Manmarziyaan som kommer i början av september.

Veckans internationella

FIFA meddelade i veckan att Russian Railways blir partner till sommarens mästerskap. Känns spontant som en målgruppsvänlig grej att underlätta resandet med nya linjer och rabattkort, även om jag kanske inte har SJ-förväntningar på den kommunikativa aktiveringen. Pride-tåg till matcherna, någon?

Hankook handlar vidare på sponsormarknaden. Nyligen tecknade man ett jätteavtal med MLB och adderar därmed ligan till bland andra UEFA, Real Madrid, Borussia DortmundDTM, KHL med flera. Däcktillverkarna är en bransch att uppvakta för den som letar partners på internationell/global nivå.

Tinder och City-gruppen har matchat varandra. Fotbollskonsortiumet hoppas utveckla “stronger, more regular and intimate relationship” med sina fans.

Veckans verklighet

Påsklov i Stockholm och jag hade planerat en lugnare vecka, men icke. Var det någon som var ledig?

Det arbetsmässiga glädjeämnet var att jag glömt bort hur roligt det är att göra research. Visst läser jag mycket textmaterial, men fokuserad reserch är någonting annat. Balansgången mellan att ”leta efter något specifikt” och samtidigt ”leta insikt, inte hitta lösning” är hårfin. Men rolig.

Veckans mest exotiska besök var Örebro. Konferensrum ser ju dock likadana ut överallt.

Veckans vetenskap

Estland ska gentesta 100 000 personer, i syfte att ge medborgarna personliga råd om en hälsosam livsstil.

Forskare avslöjar med hjälp av artificiell intelligens hur stereotyper av kvinnor och minoriteter utvecklats de senaste 100 åren i USA. Hela rapporten kostar tio dollar.

Gapminder har gjort ett test för att testa ”Grundläggande Globala fakta 2018”. För dig som inte känner till organisationen är det Hans Roslings verk och filosofi som ligger bakom, och som bland andra hans son driver vidare. Jag fick 6 av 13 rätt i testet.

Veckans Dagens Media

Jag läser helgintervjun med Johan Croneman lugnt och långsamt. Vill du istället lyssna på något så säger Josefin Rosén smarta saker i AI-podden.

På Premium-sidan kan du läsa att den digitala utvecklingen driver utomhusreklamköpen. Precis den utvecklingen vi ser/sett på sponsormarknaden.

Undertecknad bloggade om ett företag som sponsrar konkurrerande lag.

Veckans tips och trender

Det publiceras gott om ”10 tips”-sammanställningar. Det här veckan har väl inte direkt varit den vassaste, men ska du läsa någon tycker jag den här kan ge ett eller två ”nya” spår.

Jobbar du eller din kund inom bank och finans är de här 30 skrivbordsinsikterna läsvärda.

Är du intresserad av mobilmarknadsföring finns här 6 st grundläggande rubriker.

Veckans sötsak

Pralin från Chokladfabriken vid Tjärhovsplan. 7/10.

Och med det sagt laddar vi om och tar nya tag från och med måndag. Vecka femton blir bra, den också.

Veckans viktigaste (v. 13)

Det är dags att sjösätta följetången ”Veckans viktigaste”* här i bloggen. Med hjälp av tio stående rubriker sammanfattar jag veckan utifrån mina insikter och åsikter (även om delar av innehållet kan vara äldre än så). Syftet med serien är en liten del folkbildning och en stor del inspiration till vidare läsning.

När fler veckor gått hittar du alla kategorins inlägg via den här länken.

Veckans Sverige

Beijer Byggmaterial har blivit ny huvudsponsor till Svenska Ishockeyförbundet, Pantamera fortsätter sitt engagemang med svensk innebandy och för ett tag sedan blev det klart att Bonnier skriver ett 5-årsavtal med STCC. Herrallsvenskan i fotboll har premiär under helgen och till den tycker jag du ska läsa Kristof Vogels ekonomiska genomgångar; AML och det senaste blogginlägget.

Debatten om ”grid girls” i speedway har varit fortsatt het. Storsponsorn Monster vägrar vika ned sig, liksom eventarrangörerna, och hoppet står väl mer eller mindre till om tv-bolaget IMG vågar ta ställning.

Turerna kring Richard Teerns styrelseengagemang i Kalmar FF och hans företags sponsring av Östers IF har fortsatt. Jag gjorde ett inlägg här om dagen som ett försök att sammanfatta storyn.

Veckans rättigheter

Facebook värvar Eurosport-vd:n Peter Hutton. Titeln blir inte helt ointressant Head of Global Sports Partnerships. Med tanke på Discoverys offensiv på rättighetsmarknaden de senaste åren kommer det bli extremt intressant att se vad som händer när sporträttigheterna går in i nästa försäljningsrunda.

I samma veva befordras Emir Osmanbegovic från Stockholm till Paris. Gamle SVT- och UR-projektledaren Hanif Hosseini, som varit på Eurosport sedan i somras, tar över Sverige-rodret.

I en annan del av sportvärlden har Bundesliga ytterligare närmat sig framtidens reklamerbjudande. Virtuell skyltannonsering kommer ta över, men det är förvånande att det tar så lång tid.

Veckans varumärke

I uppsnacket till Spotifys börsnotering tycker jag varumärkesdiskussionen inte riktigt fått den uppmärksamhet den förtjänar. Ett företag som inte tjänar pengar kan vara värt hiskeligt mycket i alla fall (uppenbarligen). En stor kundbas och ett starkt varumärke räcker långt, åtminstone tills pengarna är slut på riktigt.

Spotify må vara en musiktjänst, men det har ett varumärke som i varje fall jag förknippar med frihet; ett varumärke som till en början till och med användes av politiker som ett exempel på hur man kunde lösa ett illegalt problem (fildelning).

Suffixet -ify fick väl i någon mån också sitt stora genomslag just tack vare Daniel Ek och company, även om man var långtifrån först (Naming fad visualized: Did Spotify start it?).

Veckans individer

King of the castle är ju förstås Zlatan. Samsung-dealen är ju hyggligt färsk, men visst är det Bethard-caset som just den här veckan är mest intressant. Reklamfilmen med Dragomir verkar dessutom ha tagit skruv. Spelbolagen har uppvaktat honom länge och nu var det dags.

Bethards skånekoppling var nog inte helt ointressant, men framförallt möjligheten att gå in i något ”litet” med potential att växa (till exempel i länder där Zlatan har spelat). Dessutom är det vad jag erfar bara en tidsfråga innan den amerikanska spelmarknaden öppnar upp sig.

Men samarbeten innebär också risker. Nyligen meddelade Suzuki att de bryter sitt reklamsamarbete med den brittiska TV-profilen Anthony McPartlin (känd bland annat från Britains Got Talent). Beslutet är en konsekvens av att profilen ertappades rattfull för ett par veckor sedan.

Veckans internationella

Amerikanska fotbollsligan (soccer) MLS är värd att följa om man vill hänga med i spelet på tv-marknaden. Flera klubbar har hittat lokala lösningar för att sända sina matcher.

Innebandy är en förhållandevis ung sport, speciellt i en internationell kontext. Därför tycker jag det är extra intressant att läsa SportsPro’s kommersiella genomgång och framåtblick för sporten.

Manchester Citys ägare letar efter att köpa fler klubbar och Franska Öppna lanserar en e-sportturnering.

Veckans verklighet

Jag började veckan med ett halvsju-tåg, följt av ersättningsbuss från Kristinehamn till Karlstad (innan ens hälften av landets måndagsmöten var inledda). En ödmjuk start på en annars trevlig dag och vecka.

I andra tidsänden, under skärtorsdagen, satt jag på ett av alla hippa kontorshotell och förundrades över att jag i stort sett var ensam kvar efter lunch. Att driva ”startups” kanske inte skapar working class heroes direkt.

Tur man ”bara” är företagare. (”By giving you no time instead of it all.”)

Veckans vetenskap

Interstitium. Det är namnet på det nya mänskliga organ som forskare hittat. En teori är att just det organet spelar en viktig roll för hur cancer sprids. Låt oss hoppas vi kan titta tillbaka på den upptäckten som starten på slutet för cancern.

Kanadensiska forskare har hittat 13 000 år gamla (mänskliga) fotspår. Det är ju faktiskt lite coolt. Om jag var ett självsäkert skovarumärke skulle jag gjort digital gerilla på det.

Fem av Karolinska Institutets institutioner flyttar in i Biomedicum i Solna. Med plats för omkring 1 600 forskare är anläggningen en av Europas största i sitt slag.

Veckans Dagens Media

Det var först när jag läste Zlatans klubbyte – en lyckoträff för Samsung som jag insåg den där magiska turliga (?) tajmingen för Galaxy-spelaren. Jag börjar verkligen bli gammal.

Lotta Lundgren kallar sitt reklamuppdrag för Coop för ”Sveriges bästa matjobb”. I en intervju här hos Dagens Media säger hon många kloka saker, bland annat: ”Människor älskar generellt inte reklam, och om du är med i reklam som människor tycker illa om, så är det ju faktiskt du som blir illa omtyckt.”

Sponsorbranschen noterar förstås också att Gyllene Hjulet har introducerat en studentkategori. Årets vinnare kommer från Göteborg.

Veckans tips och trender

För dig med en fot eller tå i resebranschen tycker jag den här infografiken med 5 digitala trender kan vara något. Och kan du tänka dig att gå tillbaka lite längre än en vecka i trendutblicken är några av de här 5 Disney-tipsen  tänkvärda.

Den som ska engagera sig eller sin kund i sommarens fotbolls-VM tycker jag kan ta en titt på den här artikeln om sociala medier-användande och tv-konsumtion. WhatsApp och Messenger i topp.

För dig som, liksom jag, tror att nya trender inte nödvändigtvis kommer västerifrån längre tipsar jag gärna om den här texten: Chinese marketing trends in 2018: What Western brands need to know. Den femte punkten, ”Content is king, but context is God”, gjorde mig varm inombords. Dessutom lärde jag mig ett nytt fint buzzword: ”KOL”

Veckans sötsak

Lördagens prinsessbakelse. 8/10.

Och med det sagt laddar vi om och tar nya tag efter påsk. Vecka fjorton blir bra, den också.

*Namnet ”Veckans viktigaste” är stulet rakt av från min favoritpoddare Viktor Munkhammar, som tassat på pappaledighet, men som annars programleder Makrorådet.