Bojkotten av Facebook ett ickestrategiskt bottennapp

Man har så mycket att tänka på nu för tiden när man är marknadsförare och annonsör. Och vem kan egentligen navigera i den här djungeln? I korthet kan man säga att det är h e l t omöjligt och det kanske också är skälet till att de flesta (nej, det är fel, men de som får uppmärksamhet för det) enbart anpassar sin marknadsföring till rådande världsordning i den takt nya, ska vi säga, försvårande omständigheter, uppdagas.

 

Ta exemplet ”bojkotten” av Facebook. The North Face och Patagonia är några i (den ganska lilla) raden av varumärken som nu sägs bojkotta Facebook till följd av att Facebook vägrar ta bort och/elelr flagga Donald Trumps kontroversiella inlägg kring Black Lives Matter. Som pr-trick kanske det funkar – men om det nu INTE är pr är det snarare ett uttryck för opportunism som jag inte klarar av. Nu – under Black Lives Matter tycker de här varumärken att näe nu är det nog, nu när det blåser som värst ska vi ta ställning här. Ett annat exempel, också från USA, är Verizon som nu ställer in sin Pridekampanj och helt sonika flyttar den till Black Lives Matter. Orka ta ställning i en fråga som just nu inte har världens alla blickar riktade mot sig.

 

Dessutom tyder den här sk. bojkotten på en  djup okunskap om både Facebook och sociala och digitala plattformar i stort. Och om inte okunskap så brist på perspektiv. Facebook är internet. Att bojkotta Facebook för att de tillåter desinformation på sin plattform är som att bojkotta internet för att det finns desinformation på internet. En gång till etablerar vi fakta här – Facebook är alltså inte en publicist som har ett publicistiskt ansvar för alla miljarder människor som har tillgång till plattformen. Det är en techplattform som på ett enkelt sätt tillåter människor att ladda upp innehåll på internet.

 

Det betyder inte att miljarder människor tillåts lägga upp vad som helst. Facebook vidtar fler åtgärder än någon annan plattform för att agera baserat på sitt ansvar som techplattform. Nu direkt faktiskt i kölvattnet av kritiken, genom att låta användare dölja all politisk annonsering om de vill. Men det lär komma fler åtgärder…

 

Men detta är kanske det nya ”always on” – och det behövs i och för sig, för det har jag varit trött på sedan 2013. För såhär – Black Lives Matter är den nya #metoo-rörelsen. Först kom det smygande och nu är det krig. Nu kommer uthängning av både företag och personer för deras beteende nu som då. L’Oréal och deras hantering av en modell de tidigare sparkat är ett av de första företagen som fick stor spridning, liksom ryktena, eller vad man nu ska kalla det, kring Vouges demoniske frontfigur Anna Wintour Men det kommer att komma mera och det kommer slå hårt mot reklam och marknadsföring under lång tid framöver. Även här vill man anmärka på att nu passar det ja. Nu passar det att göra om varumärket Uncle Bens. Nu passar det att lägga upp en svart ruta på Instagram för att supporta Black Lives Matter. Det är livsfarligt när man inte först städat ur sin städskrubb. DET om något lärde vi oss under #metoo.

 

Jag föreslår att man i den här andan ser över hela sin verksamhet på jakt efter trenderna som ännu inte trendat. För de kommer. Agera inte bara på trender – det leder till mycket mer kritik än hjärtemojis och det är otroligt inte strategiskt. Jag är så sugen på att företag gör ställningstaganden INTE i en trend utan trots en trend. Att man vågar hålla fast vid sina ideal även när man får kritik. Allt annat avslöjar en ängslighet som inte hör framtiden till.  Ni har väl alla sett studie på studie om vad millenials kräver av varumärken de svär sig trogna till. Varumärken som tar ansvar, står för hälsosamma ideal och lever som de lär. Inte flyktiga, ängsliga kappvändare som går dit opinionen lutar. Förra året var det klimatet, i år är det mångfald, med en snabb detour i tvätta-händerna-träsket och med rötter i en numera bortglömd ”metoo-rörelse där många av de anklagelser som färgade rörelsen nu hamnat på skam när det visat sig att en del av de anklagade männen både tagit livet av sig och blivit oskyldigt dömda av en hänsynslös allmänhet.

Glöm inte bort att själva anledningen till den här bojkotten av Facebook – det var inte första gången, enda inlägget, enda frågan med djupt problematiskt innehåll. Det ÄR ett uttryck för trend och det KOMMER blåsa över. Tyvärr eller inte tyvärr, så är det.

Nu kämpar vi vidare!