Hetpotatisen politiska annonser fortsatt kontroversiellt

Det hör var ju spännande hörrni! Donald Trumps kampanjbudget för presidentvalet nästa år är 7,3 miljarder svenska kronor. Och något han givetvis satsar stort på är Facebookannonser. Jag trodde först inte det var sant när jag läste att hans kampanjteam ab-testar upp till 60 000 annonser samtidigt för att säkerställa effektivitet (via robotar då givetvis). Men så gick jag in på Trumps officiella Facebooksida och kollade annonsbiblioteket. Bara senaste dygnet finns 7 200 annonser, det framgår inte om de är aktiva eller t ex schemalagda, men det är minst sagt en smula anmärkningsvärt. Senaste 7 dagarna finns 18 000 annonser. Tjoflöjt hörrni!

 

Även om det finns riktiga journalister som kan göra den här granskningen BETYDLIGT bättre än jag, kunde jag inte låta bli att gå och kolla på övriga kandidater. Joe Biden senaste 7 dagarna 270 annonser.  Bernie Sanders 1 200, Facebookkritikern Elizabeth Warren 3 700 och så vidare. Nu är det för all del inte mängden annonser eller storlek på budget som nödvändigtvis avgör vem som gör det här bäst. Men det är en BETYDLIGT bättre indikation än tröttsamma begrepp som followers, likes, comments och shares och annan skåpmat.

 

Uppeldad av ab-testing deluxe kollade jag en snabbis på svenska partier. Det är alltså bara Sverigedemokraterna och Liberalerna som haft någon form av annonsering den senaste månaden. Det kan bara betyda en eller båda av följande slutsatser;

  1. antingen förstår man överhuvudtaget inte Facebooks (4 appars) kraft som marknadsföringsverktyg. Man slösar med både tid och resurser på organisk räckvidd och gör kort sagt alla fel i boken om man tänker sig att man ska väcka debatt, skapa uppmärksamhet för sina frågor och marknadsföra den kampanj som är i antågande i säkert massor med traditionella medier.
  2. Man tror att det finns något fult i att annonsera i sociala medier. Jag kan ha viss förståelse för det eftersom det nästan uteslutande är den bild som media ger av just marknadsföring av framför allt politiskt innehåll i sociala medier. Det är i det närmsta likställt med att exploatera människors privata data. Detta är inte sant. Däremot är det otroligt oinsiktsfullt och visar på en stor brist i kunskap. Låt mig bara för det EN GÅNG FÖR ALLA döda 3 av de vanligaste argumenten mot att inte marknadsföra sig i sociala medier på RÄTT sätt.

 

Organisk reach är mera ”äkta”

Organisk reach är inte finare, mer engagerande eller mindre påträngande än köpt annonsutrymme. Tvärtom innebär det enbart en enda sak – den målgrupp du eventuellt ändå når är vare sig bred eller den målgrupp du absolut behöver nå och engagera för att lyckas. Att jobba organiskt i råttan-i-pizza-tro att det är mer äkta är själva grunden för uttrycket – se inte skogen för alla träd.

 

Vi kan inte arbeta med ”dark social”

Köpt annonser hette ett tag ”dark social” i folkmun – det var oerhört trendigt – men betydde bara att annonserna var riktade mot en viss målgrupp och därför inte synliga för alla andra. Men det betyder alltså INTE att alla annonser som är riktade är fejk news, innehåll som hotar demokratin eller på andra sätt inte är rumsrent för partier och politiker med ett vitt samvete. Det är tvärtom numera öppet för alla att titta på annonser som också är exponerade för andra målgrupper än den du själv råkar tillhöra.

 

Vi för en dialog med vår målgrupp annorstädes

Annonsering på Facebook(s alla appar) kommer ha betydelse för bägge dessa val, dvs det svenska och det amerikanska. Tro inget annat. Låt oss nu enas kring att den som lyckas använda plattformarna på rätt sätt inte bara bidrar till ett öppnare och mer demokratiskt samhälle genom att faktisk lyckas interagera med sin målgrupp, utan också visar på en modern syn på den digitala värld vi faktiskt lever i.

 

/