Rökaren Facebook pay

Jag älskar hur Facebook lanserar grejer. Man vaknar en dag bara och så är det något som lanserats. Det gäller även stora grejer som, sett över tid, i princip förändrat hela vårt beteende. Eller vad sägs om Instagram Stories till exempel. Eller att göra Messenger till en separat app istället för några slags döda sms-liknande konversationer på desktop.

 

Jag väljer att tolka de här ”tysta” lanseringarna som att det också slutgiltigt avgörs av användarna. Det finns nämligen extremt många tysta lanseringar som. Inte. Lett. Till. Ett. Skit. Det är gärna de som från början känns mer riktade mot annonsörer. Facebook Canvas är en sådan grej. Ojojoj, tänkte annonsörer – vilken fest. Men sen blir det liksom ingenting av det. Helt enkelt för att användarna inte nämnvärt påverkas av det. IGTV får man ändå säga är en annan icke-succé. Och om det trots allt liknar succé beror det enbart på det ”kundunderlag” som trots allt exponeras för möjligheten till IGTV på daglig basis.

 

Nu smyglanseras då, i denna anda,  Facebook Pay. Lanseringsvanan trogen saknas också mer exakt info. Plötsligt bara finns det (på vissa marknader).

 

En sak man kan säga säkert är i alla fall att det inte känns som någon onaturlig förlängning av Facebooks erbjudande. Det har länge gjorts olika uppdateringar som handlar om at förvandla Facebook till en e-handelsplattform. Detta kommer vara en i raden av uppdateringar som stödjer den utvecklingen.

 

Dessutom kan man se det som ytterligare en uppdatering i det här universumet som Facebook blivit. Det vill säga att du i princip inte behöver lämna Facebook för att göra det du gör på internet, chatta och skicka meddelanden, läsa nyheter, få inspiration och shoppa och vad du nu gör mer för skumraskaffärer på internet.

 

Pressreleasen kom i tisdags och nu är det torsdag. Jag var lite långsam den här veckan. Men ni kan också chilla. Man vet efter ett tag om det blev något av det och blir det det så kommer det märkas! En behöver inte skriva upp i sin anteckningsbok datum för svensk release…

 

 

//