Facebook slopar likes

Facebook testar att ta bort likes på vissa marknader. Ja såklart. Den som kan sin data har i många år inte bara lagt märke till utan både accepterat och omfamnat det faktum att likesfrekvensen på Facebook (s plattformar) befinner sig i rasande nedförsbacke. Och vet ni? Det är helt ok! Om man nu mot förmodan blir ”skrämd” av den här nyheten och tänker vad händer nu med mina likes: här kommer tre uppmuntrande faktan!

1.

Att Facebook gör så här beror på att det är ett beteende som är på utdöende. Även historiskt, och detta är inget undantag, har Facebook varit extremt duktiga på att möta människors förändrade beteende så snabbt att man inte kan avgöra vad som är hönan och ägget. Beviset för det här är inte minst att Facebook fortfarande fullständigt och så gott som monopolitiskt kontrollerar allt vad sociala medier heter på bekostnad av bl a ständigt krisande Twitter och den här Snapchathajpen som gick upp som en sol och ner som en pannkaka. Kort sagt – den här typen av kommande förändringar är – när de lanseras – både väl utredda och testade – och en naturlig följd av ett redan etablerat användarbeteende.

 

2.

Det här gör det lättare att gå till den/de som eventuellt bestämemr över dina KPI: er och säga att det är så hopplöst ute att mäta likes på det sätt som allt för många fortfarande gör. Det bekräftas nu av den här förändringen. Minns igen när Instagram slopade öppna likes count på video till förmån för visningar. INGEN både tittar på en video följt av att like: a den. Det gjorde att den som mätte likes på video istället för views fick rådet av sin egen data att inte göra video. Kan vi enas om kanske inte är svaret? Idag är det etablerat även bland icke marknadsförare att det är views vi tittar på. Givetvis. Kort sagt – du får ett KPI-rapportfacit direkt från hästens mun!

 

3.

Nu när träden försvinner kanske man har möjlighet att se skogen! Fick frågan senast idag att om det nu inte fungerar att jobba såhär – varför finns den funktionen kvar på Facebook.  Typ att om det nu inte fungerar att jobba organiskt – varför har man möjligheten? Nu blir det så mycket tydligare och jag kanske inte blir bemött med lika stor droppande haka när jag säger att likes inte betyder…..ett skit.

 

Lycka till!