Grov ångest

Facebook är hackat. Det talas om 50 miljoner konton och – tyvärr – väldigt lite info om vad som läckt, vad det använts till och vilka som är drabbade. Det innebär i princip att alla användares värsta mardröm skulle kunna bli ett faktum. Dvs att allt man nånsin skrivit/postat även i stängda grupper och via stängda konton kan läcka ut.

Nu är det för all del så att stöld av sådana massiva mängder data inte i första hand görs för att man vill se nån liten pillesnopp i en privat konversation som flyttat från Tinder till Messenger, utan mer troligt för att kunna sälja just stora mängder data och/eller trycka dit Facebook, som redan har det rätt jobbigt när det kommer till det här. Men man minns ju den där veckan 2012 när det man skrev i private message (det var innan messenger var en separat app) SYNTES PÅ WALLEN! Ja det var panik. Eller…det här var också innan man faktiskt använde private message i någon större omfattning. För många har konversationer som tidigare pågick via t ex sms nu flyttat till Messenger, men sättet ATT konversera på har också utvecklats tack vare Messenger och andra chatappar. Jag vet. Det är ångest. Deluxe.

 

Den enda tröst jag ge är att det här på inget sätt är unikt för Facebook. Så ni som panikar nu och letar upp var man ser vilka devices som man är inloggad på (de som inte har enablat platstjänster kommer få panik, för det ser ut som ATT NÅGON I FINSPÅNG ÄR INLOGGAD N U) så kom det t ex igår motsvarande nyhet för Gmail. Poängen är att det kan hända vilken plattform som helst! Det går inte freda sig mot, med mer än att man kan ju byta lösenord ibland om man känner sig otrygg. Att säga till sig själv att man ska bete sig så att allt man skriver i sin mobil tål officiell publicering är ju ungefär som att säga att man ska bete sig hemma som att man var filmad och utlagd på internet hela tiden.

Spännande det blir nu när Google home lanseras appråpå att en apparat i hemmen plötsligt ska lyssna på allt vi säger också (paus för reflektion).

 

Spännande tider hörrni!